Следвайте Гласове в ТелеграмДържавният авиационен оператор (бивш Авиоотряд 28) обяви в

...
Следвайте Гласове в ТелеграмДържавният авиационен оператор (бивш Авиоотряд 28) обяви в
Коментари Харесай

Правителствените самолети остават без гориво заради санкциите срещу Русия

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Държавният авиационен оператор (бивш " Авиоотряд 28 " ) разгласи в писмо, че няма да може извършва дилемите си поради приключването на контракта с „ Лукойл Ейвиейшън България “ на 29 февруари. Договорът не може да бъде възобновен поради европейските наказания против създадените горива от съветски нефт.

Писмото е изпратено до транспортния министър Георги Гвоздейков един ден преди приключването на договора от шефа на отряда Златко Златев, научи Euractiv.

„ Към момента е невероятно сключването на нов контракт (за доставка на гориво с сдружението на „ Лукойл “), което е обвързвано с наложените ограничаващи ограничения с оглед дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна “, написа шефът на авиоотряда до транспортния министър.

Правителственият авиоотряд е изискал предложения за доставка на гориво от трите наземни оператора на летище София, само че е получил оферта единствено от „ Соф Кънект “.

Предложената цена е зад над 3400 евро на звук, а настрана е пожелан депозит от 200 000 евро. Дружеството афишира, че тази цена е доста по-висока от досегашната и офертата към този момент не е призната. Според действашия контракт с „ Лукойл “ авиационното гориво е доставяно за 1009 $ за звук.

Поискано е подпомагане и от дружествоto на Shell&МОН Aviation, само че е получен отвод, тъй като компанията не се съгласила с поставените от авиоотряда условия. Допълнително усложнeние е, че компанията на Shell ще приключи активността си в България през юни. Иначе цената на горивото от Shell e сходна на тази на „ Лукойл “

Шефът на „ Правителственият авиоотряд “ осведоми министъра, че освен това състояние съществена алтернатива е Народното събрание да даде дерогация на сдружението за зареждане на гориво от „ Лукойл “.

Другата опция е да се одобри доста по-скъпата оферта на „ Соф Кънект “ или да се подписа контракт до юни за доставки от Shell&МОН Aviation.

Държавният авиационен оператор оперира един аероплан Еърбъс A319, един Фалкон 2000, два хеликоптера Ми-8 и един Аугуста AW109.

Източници: euractiv.bg, mediapool.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР